Föredrag av Lars Hässler
Tel: 070-72 96 482. E-post: lars@yacht-jennifer.nu
Pris: 10 000 :- för företag, 4 500:- för båtklubbar/ideela organisationer. Moms/resekost. tillkommer.
- Jorden runt åt fel håll. Tre & ett halvt år med S/Y Jennifer
- Europas kanaler & floder
- Medelhavet runt
- Svarta havet
- Röda havet
- Dokumentärfilm om Göran Schildt
- Seglarsymposionerna på Allför sjön 2006
Jorden runt åt "fel " håll. 2010-2013 med S/Y Jennifer på världshaven
Under 3,5 år 2010-2013 seglade Lars jorden-runt med 150 s k paying crew; från Medelhavet, genom Suezkanalen, Röda Havet och genom piratvatten ut i Adenviken, med besök i Jemen, Oman och Dubai, vidare till Indien, Maldiverna, Sri Lanka, Thailand, S-pore, Borneo, Filippinerna, Taiwan, Kina, Japan, Alaska, Kanada, USA, Mexico. Sen över Stilla havet via Hawaii och Mikronesien till Filippinerna, Indonesien och över södra Indiska Oceanen till Sydafrika, Brasilien, Västindien, Bahamas, USAs ostkust, Kanada, Grönland, Island, Färöarna, Skottland och Stockholm. Lars berättar om platsernas historia och politik, livsstilsval, ekonomi, att våga bryta upp och massor av härliga bilder från världsomseglingen.
Lars har tillbringat 18 år utomlands. Efter en 10-årig jorden-runt-segling 1988-98 gav han ut Yrke: Världsomseglare: Hur man finansierar en livsstil (1999 och 2007 även på engelska), skärgårdsguiden Arholma-Landsort (2001, 2004 och 2007, även på engelska), Medelhavet tur och retur (2004 & 2007), Seglingar i Medelhavet, Svarta Havet och Röda havet (2008), Mot Söderhavet (2010) och senaste boken Med S/Y Jennifer mot Alaska (2012). Lars har medverkat i radio och TV, han har förekommit i Dagens Industri, Privata Affärer och andra tidningar.
1988 sade Lars upp sig från ett spännande och inkomstbringande arbete som internationell råvarutrader i Schweiz för att genomföra sin dröm - att segla jorden runt. Han hade tidigare smakat på seglarlivet då han "backpackade" på olika segelbåtar, bl.a. ett hippiesegelfartyg med 18 ungdomar i Söderhavet. Här, och senare på sin egen båt Jennifer, upplevde han de konflikter som kan uppstå i grupper som lever tätt inpå varandra och som trots detta är tvungna att driva ett projekt. I sådana situationer lär man känna sig själv - och andra.
Att våga lämna allt för att börja en ny karriär tar Lars upp. Aspekter som hur han skall våga, vilka drivkrafter han har och hur mycket han tror på sin egen förmåga att klara sig i en helt ny bransch belyses. Dessutom är han underkapitaliserad, hans sparkapital räcker inte och Lars börjar sitt nya liv med alla ägg och ett stort skuldebrev i en enda korg. Hans instinkt och erfarenhet som trader kommer honom väl till pass när han tar sitt livs största kalkylerade risk.
Efter 10 spännande år på världshaven med härliga och farofyllda upplevelser och med ett ekonomiskt resultat på plus minus noll kommer Lars tillbaka till Stockholm sommaren 1998, skuldfri men pank och utan bostad eller arbete. Dessutom skall han anpassa sig till ett liv i land. Problemet att komma hem hade Lars lagt in i sin mentala kalkyl, men det blir ändå svårt att komma igen. Han tar av sig prestigerocken, kör taxi, skriver bok, seglar charter i Stockholms skärgård, håller föredrag och kommer, efter drygt ett år, på fötter igen. Lars beskriver detta på ett uppriktigt och rättframt sätt och jämför bl.a. synen på att misslyckas i Sverige och USA, för det är lika svårt att komma igen efter ett misslyckande som efter en lång bortovaro.
Det brukar bli många skratt och det visas härliga bilder från jorden-runt-seglatsen. 2010 gav han sig av på ytterligare en jorden-runt segling åt "fel" håll. Han kom tillbaka till Stockholm hösten 2013.
Svar på förfrågan om Lars föredrag för Lundastudenterna februari 2009 i Lund.
Subject: Förfrågan om föredragshållare.
Lars Hässler's föredrag var mycket uppskattat under vår arbetsmarknadsmässa för ekonomistudenter.
Hässler var den sista av sammanlagt fyra gästtalare, vilket var en perfekt avslutning på mässan. Hans föredrag är fartfyllt; Hässler pratar i ett rasande tempo, visar powerpoint slides från sina resor (ibland "vågade" bilder från hippie tiden) och hela föredraget är upplagt hur man ekonomiskt klara av att göra en världsomsegling. Som föredragshållare är Lars en duktig retoriker och tack vare hans snabba tempo låter han aldrig publiken försvinna iväg.
Som åhörare blir man absolut inspirerad av Hässler's föredrag. Jag tyckte det var härligt att få en annorlunda vinkel på vad framgång är - behöver inte nödvändigtvis vara att göra karriär inom näringslivet utan det finns även andra vägar att göra karriär på.
Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera Lars Hässler.
Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!
Mvh Charlotta Fredriksson talare@lundaekonomerna.se
Europas kanaler & floder 2001, 2002 och 2005
Om Jennifers kanalfärder på Rhone, Rhen, Seine, Mosel och Saone. 2001 seglade vi från Stockholm via Polen, in i Berlin, fortsatte på Mittellandkanalen ut på Rhen, motoriserade uppför Rhen och passerade Köln, och vid Koblens styrde in på Mosel, och sen via Luxembourg in i Frankrike och Canal de l'Est som tog oss in på floderna Saone och Rhone till Avignon till Port St Louis vid Medelhavet. 2002 seglade vi tillbaka via Rhone-Rhenkanalen och, med stopp i bl a Strasbourg, till Travemünde. 2005 seglade vi från Göteborg genom Kielkanalen och sen in i det europeiska kanalsystemet via Amsterdam, fortsatte genom Holland och Belgien till Paris och sen via centralkanalerna genom Loiredalen, och vidare på Rhone via Lyon och Avignon till Port St Louis igen i Medelhavet. Se mer under Seglingar.
Medelhavet runt
Från Jennifers seglatser 2001 i västra Medelhavet, från Port St Louis till Franska Rivieran, Koriska, Sardinien, Neapelbukten med Capri, Sicilien, Tunisien till Mallorca. 2002 gick seglingen till östra Medelhavet; till Cypern, Syrien och Libanon, och sen tillbaka till Turkiet, Grekland, Sardinien och Korska och till Port St Louis i Frankrike. 2005 gick seglatsen från Port St Louis via Korsika, runt Italien till Kroatien där vi tillbringade större delen av sommaren. Se mer under Seglingar!
Svarta havet
Från Jennifers seglats 2006 från Kroatien i Adriatiska Havet via Albanien, in i Joniska Havet med bl a Corfu och Lefkas och vidare genom Korintkanalen till Aten och sen ut i Egeiska Havet till bl a munkrepubliken Atos, Dardanellerna med besök i Gallipoli och Troja och vidare till Istanbul. Sen runt hela Svarta Havet med spännande stopp i Georgien, Krim med Jalta & Sevastopol, Odessa med Potemkintrappan, Donaudeltat, Rumänien och Bulgarien och tillbaka till Istanbul och sen ut i Egeiska Havet med besök i Pergamon och Efesus i Turkiet. Se mer under Seglingar!
Röda havet
Från Jennifers seglats 2007 från Marmaris i Turkiet, via Cypern och Israel, till Suezkanalen och in i Röda Havet där vi dök och besökte Egypten (Pyramiderna & Alexandria), Sinaihalvön (St Katharinaklostret & Sinaiberget), Jordanien (Aqaba & Petra) samt Israel (Jerusalem, Döda Havet & Masada). En av höjdpunkterna var besöket i Sudan, i den gamla hamnstaden Suakin, och Sudans alla fantastiska orörda rev med fantastisk dykning och snorkling. Därefter seglade vi tillbaka genom Suezkanalen, stannade till i Alexandria och seglade över Medelhavet till Turkiet och Grekland och runt i Egeiska havet till Aten. Se mer under Seglingar!
Dokumentärfilm om Göran Schildt
Om långseglaren/författaren Göran Schildt:
En timmes film/föredrag av Lars Hässler med Hans Villius som speaker och filmade intervjuer av Göran Schildt 2003. Utdrag ur Schildts stora film- och bildarkiv med rörlig film från bl a Nilen och seglingarna i Medelhavet. Schildt har skrivet ett flertal böcker om sina seglingar i Medelhavet. Önskeresan om Schildts kanalfärd genom ett krigshärjat Europa redan 1948 var den första boken följda av bl a I Odyssevs kölvatten om seglingar i Grekland, Ikaros hav om seglingar i Turkiet och Svarta havet, Solbåten om seglatsen med Daphne uppför Nilen och tllbaka, Dianas ö om hans kära hemö Leros i Egeiska Havet och samlingsboken Farväl Daphne.
Daphne på Nilen Daphne i Göta Kanal Göran Schildt Daphne i Venedig Daphne vid Atos
Seglarsymposium på Allt för sjön i Stockholm 2006
Lars Hässler anordnade ett antal Seglarsymposier - föredrag och seminarier - på båtmässorna i Stockholm och Göteborg under 2002, 2004, 2005 och 2006 med flera kända långseglare och havskappseglare, de flesta tillika författare. Här der du några av deltagarna. Mer på www.seglarsymposiet.nu
Clabbe Nylöf Milo Dahlmann Gurra Kranz Roger Nilsson Sven Yrvind f d Lundin
Pia L'Obry Eric Boye Lars Hässler Ylva Johansson Steven Callahan
Läs mer här