Böcker

 Yrke   Arholma-Landsort 2010  Medelhav  Occupation Circumnavigation Adlar Coles  Seglingar  Kanalbok  Söderhavet  


Yrke: Världsomseglare (1999/2007)
Hur man finansierar en livsstil. 10 år på världshaven med S/Y Jennifer

 

 

Segla jorden runt - Livnär dig på att segla - En bok som skapar drömmar!

Denna bok handlar om att segla jorden runt och att livnära sig på det med paying crew. Den är skriven av någon som framgångsrikt lyckats göra det. Någon som faktiskt gjort sin hobby att segla och resa, kärlek till havet och äventyr, till ett fullbetalt arbete. Boken handlar om författarens tio års seglingsliv och hur han finaniserade det genom att segla charter och ta med paying crew.paying crew.

Boken Yrke: Världsomseglare skrevs under hösten 1998 direkt efter hemkomsten till Stockholm ombord på båten under fyra månader, 10 timmar per dag. Förläggare var Nautiska Förlaget. Första upplagan trycktes upp i 3.500 exemplar i februari och var slutsåld i juni samma år. Boken är nu på sin fjärde upplaga och har sålt ca 10 000 ex. Tre bokklubbar har antagit boken; Nautiska Boklubben, Månadens bok och Underhållningsklubben. 2007 kom fjärde upplagan med epilog fram till 2007 och även en engelsk version Occupation:Circumnavigator (se nedan).

Första delen är praktiskt inriktad och ger en mängd information till den som tänker "dra iväg" med egen båt, båtluffa eller arbeta inom charterbranschen.

Andra delen är en personligt skriven redogörelse om livet ombord och om världsomseglingens höjdpunkter såsom Bikiniatollen, Mikronesien, Bora-Bora, den första båten i Vietnam, underbara dykningar i Söderhavet, Chagosatollen mitt i Indiska Oceanen, Nya Guinea, Kuba och Amazonas. Den politiska, historiska och sociala bakgrunden på de platser som besöks tas även upp i boken - en verklighet som ibland tyvärr inte överensstämmer med den traditionella bilden av paradiset.

Tredje delen handlar om svårighterna att komma tillbaka. Finns det ett liv efter en jorden-runt-segling ? Boken avslutas med författarens funderingar och tankeväckande reflextioner, speciellt om den globala miljön.

Fjärde delen, epilogen, handlar om vad som hände de tio åren efter hemkomsten; om jobbet som taxichaufför, om böckerna Arholma-Landsort och Medelhavet T&R, om Seglarsymposierna, seglingar på Europas kanaler, Medelhavet, Svarta Havet och Röda Havet.

Boken kan köpas i bokhandeln eller via mig lars@yacht-jennifer.nu 200 kr + frakt 50 kr.

 

Nedan finner du sex recensioner av boken:

1. Recension av boken Yrke: En bok som väcker drömmar. Av Kari Wilen ur Frisk Bris, Nordens äldsta båttidskrift och den enda i Finland på svenska språket.

Nautiska Förlaget gav lagom till båtmässan Allt för sjön 1999 ut den svenska världsomseglaren Lars Hässlers bok YRKE: VÄRLDSOMSEGLARE. Lars Hässler ha seglat i tio år på sin s/y Jennifer, en 50-fots Beneteau-båt som vid hemkomsten till Stockholm midsommaren 1998 hade gått 100 000 sjömil. Antalet betalande besättningsmedlemmar och charter-gäster uppgick till 700 och inkomsterna från dem steg under tio år till ca 4,5 milj. svenska kronor.

Lars Hässler beslöt som 42-åring att satsa allt på att genomföra en långvarig dröm: att segla jorden runt. Han lämnade sitt jurist- och råvarumäklaryrke, sålde allt han ägde och köpte kontant en Beneteau Oceanis 500. Eller nästan kontant, han måste låna upp 300 000 SEK för extra utrustning. Hässler har tidigare seglat över Stilla havet med hippie-skutan Sofia, där de flesta av de 16 besättningsmännen och -kvinnorna gick nakna. I augusti 1988 sjösättes Jennifer och därefter började han en ny karriär som charterskeppare i Västindien.

Lars Hässler beskriver i sin bok hela båtcharter-businessen på ett informativt sätt, som säkert presumtiva yrkesskeppare har nytta av. Underrubriken i boknamnet lyder uttryckligen: Hur man finansierar en livvstil. Charter-livet är ingen latmansgöra, man arbetar från 6 på morgonen (brödbak) till midnatt, då gästerna fått sina sista drinkar serverade. Hässler berättar om grundstöttningar, orkaner och dykäventyr, men ger också en sammanställning över ekonomin under de fem charteråren. Han går igenom in- och utklareringsfunktioner, navigation och tekniska krav på båten.

Själva jordenruntseglingen börjar i oktober 1992 från Mallorca i Medelhavet. Den går via Karibiska övärlden till Panama och därifrån via Galapagosöarna till Söderhavet - seglarens paradis. Hässler har betalande besättningsmedlemmar ombord men vid Panamakanalens mynning ber han tysken Wolfgang lämna båten. Detta hände endast en gång under tio år. Hässler utforskar paradiset grundligt och hans beskrivning över de olika atollerna är färgstarka och lyriska. Dykning är Jennifer-besättningens stora passion men på Sällskapsöarna hamnar Hässler ut för en dykolycka med dödlig utgång. Den beklagliga händelsen håller på att ruinera honom både ekonomiskt och mentalt.

Början av år 1994 tillbringas i Nya Zeeland och Australien varefter Jennifer återvänder till Tonga. Därifrån seglar Hässler med ny flickvän norrut över ekvatorn till Mikronesien, som gör ett djupt intryck på denna svenska Friskis & Svettis -aktivist. Han berättar om de sista mästernavigatörerna, om misslyckade demokratier och om det motbjudande välfärdssyndromet som bereder ut sig i det sista paradiset. Därefter styr Jennifer mot Nya Guinea och spännande äventyr på krokodilfyllda floder. Via Australien seglar Hässler till Singapore och lyckas sedan ta sig som första båt efter Vietnamkriget till Saigon. Vid angöringen av en hamn i Kenya träffar masten en högspänningsledning och skepparen är mycket nära att omkomma. Då han repat sig rundas Godahoppsudden, Jennifer seglar till St. Helena, därifrån mot Brasilien och upp för Amazonfloden. Via Kuba tar man sig över Atlanten trots ett allvarligt roderhaveri och angör Stockholm lämpligt till midsommaren 1998.

Lars Hässlers bok är mycket underhållande och samtidigt lärorikt. Författaren beskriver naturen, livet på atollerna och under vattenytan på ett ypperligt sätt men begrundar också befolkningsöden, politiken och levnadsförhållandena på de olika öarna. Man får också en liten historisk tillbakablick över de orter Jennifer besöker. Som höjdpunkt under jordenruntresan utnämner Hässler tiden i Mikronesien, resan nerför Sepikfloden i Nya Guinea, turen till Saigon samt den rofyllda tillvaron i den andra paradiset, Chagosöarna i Indiska Oceanen. Efter att ha avverkat finländaren Pertti Dunckers till en del dystra böcker om Merivoukkos strapatsfyllda världenruntsegling ger Lars Hässler läsaren tillbaka längtan att en gång göra det själv.

2. Recension av Yrke: Att segla i varma hav som företagare: Av Margareta Andersson i Sydöstran.

Lars Hässler är en skeppare som inte bara skött loggboken väl. Han har hållit reda på bokföringen också. Sannolikt har denna moderna seglare lagrat såväl äventyr, charterbokningar och sönderstormade segel som räntor och amorteringar på disketter. Det är befriande skönt med en Söderhavs- och jordenruntseglare som inte försöker måla någon romantisk bohemäventyr eller någon hjältebild. Lars Hässler verkar vara en krass figur som har ordning på sig, sin båt och sina medseglerskor.

Han blev jurist, och när han var klar med tingsmeriteringen gav han sig av och seglade flera år med en hippieskuta i de varma haven. Där lärde han sig vad världsseglandet går ut på, säsonger, stormperioder, betalande gäster, liv i hamnar. Det var ett totaldemokratiskt system ombord. Alla gick nakna och alla flyttade omkring i hytter och bakom skynken. Ett foto i boken visar hur karlar lagade mat spritt nakna i en rörig byssa.

Så for han hem, upptäckte att han ogillade juristyrket, blev råvarumäklare i Schweiz. Hela tiden gnagde seglartanken, men han var tveksam: är det inte bäst att se det som ett pensionsprojekt ? En besvikelse i karriären fick honom att slå till vid 42 års ålder. Han sålde lägenhet och bil, tömde bankboken och fick ihop en rejäl båt som han beställde av Beneteau i Frankrike. Så lånade han en slant för att utrusta den så att chartergäster skulle ha det bekvämt ombord.

Han såg sig som företagare. Han kalkylerade, anlitade chartermäklare, tryckte broschyrer. Så satte han igång. Han tog betalande besättning och han tog chartergäster, han passade säsongerna i Medelhavet och Västindien. Han ville segla jorden runt, men hade lovat sig själv att inte gå igenom Panamakanalen med skulder. Det vore för äventyrligt. Han kom iväg jorden runt.

I boken berättar Lars Hässler noggrant vad som krävs av en seglarföretagare på världens hav. Det gäller datorer, satellitnavigering, pengar, papper, handlag med tullare och immigrationskonstaplar, mat och inte minst toalettpapper som tycks vålla värre gräl än något annat. Han berättar om de kvinnor som stannade ombord och som han hade komplicerade förhållanden med. De var både sambor, kokerskor, dykinstruktörer och vanlig besättning. Segel och roder och motorer, en gång även en kölvinge, svek. En betalande medseglare var galen. Visst blev det äventyrligt, men Hässler beskriver det sakligt. Ända gången det var personligt svårt var när en dykgäst omkommit.

I tio år stannade han på haven. Sedan kom han hem och summerade. Ekonomiskt hade han omsatt miljoner och stannat på plus minus noll. Båten var startkapital och den hade han kvar i gott skick. De tio åren beskriver han som ett universitet på havet. Han såg och lärde om människor, politik, ekologi och en del om sig själv. Om uländers villkor och om Söderhavsnationernas kulturella slakt skriver han mer balanserat än många andra seglare, ofta eccentriska rättshaverister och outlaws. Hos Hässler slipper vi det populistiska dravel som exempelvis Allcard strör omkring sig i sin rätt nya seglarbok. Hässler har iakttagit Söderhavet som Theroux gjort i sin "Canoeing the Pacific", men inte lika djupt, elakt och litterärt elegant. Det är en rolig bok ändå.

  

3. Recension på engelska av långseglaren Jimmy Cornell, från hans site www.noonsite.com 

 

Occupation: Circumnavigator; How to Finance a Lifestyle

Created by Jimmy Cornell at his www.noonsite.com. Last modified on 2008-01-03 09:27:15
Topic:
Books,Charts and DVDs

Occupation: Circumnavigator

How to Finance a Lifestyle

By Lars Hässler

Published by the author

Available on www.OccupationCircumnavigator.com

This is an extraordinary book by an extraordinary person. Lars Hässler is a Swedish lawyer who gave up his well-paid job as an international trader, turned his back on the stress and hassle of the corporate world, and set off on a ten year 100,000 mile voyage on his Beneteau Oceanis 50 Jennifer. The subtitle of his book is rather misleading as the author does indeed describe in much detail how he managed to finance such a long voyage mostly by taking on paying guests, but the real essence of the book is a vivid description of a never dull life, full of adventures and the occasional mishap, that took Lars and his faithful (if occasionally capricious) Jennifer on a roundabout route along which he did everything possible never to sail the shortest distance between two points. The result were some lengthy detours such as a side trip to the Marshall Islands and the site of the US atomic tests, to some rarely visited atolls in Micronesia, a foray up the Saigon river as the first ever sailing yacht to visit Vietnam after the war, a stop in the rarely visited Andaman Islands, and, for good measure, a long detour up the Amazon river. Where this book differs from other sailing memoirs is in the author's outspokenness on such subjects as local politicians' corruption, the lingering effects of French colonialism, the lasting legacy of the American nuclear tests at Bikini and elsewhere and some of the downsides of foreign aid.

Anyone planning to follow the author’s example will find a lot of useful tips on how to earn a living while cruising, and also some candid comments on some of the disadvantages of sailing with paying guests on board, something that looks like an attractive solution until you experience it yourself. The last part of the book describes in detail the practical aspects of the voyage and gives an insight into the many breakages suffered, and the costs involved. There are also valuable lessons to be learned from the author's misadventures, such as a fatal diving accident involving one of his guests, the loss of his rudder and how he managed to reach port, being electrocuted and miraculously surviving when his mast struck a high voltage cable in Kenya and being hit by a violent storm in the Mozambique Channel.

This is the kind of book which any sailor will greatly enjoy reading, but some will then put it down and perhaps think to themselves: what a great job this guy has done by going to all that trouble so that I can read about those adventures in the comfort of my home and not to have to put up with freak waves, demanding officials, 3000 Volt strikes, cantankerous charter guests and man-eating hammerhead sharks. Thank you Lars!

 

 

4. Recension i den amerikanska tidskriften Ocean Navigator mars/april 2008.

 

Issue Date: March/April 2008, Posted On: 2/29/2008

Notable New Books: Occupation: Circumnavigator

Socially, long-distance sailors can be divided into two broad categories: soloists who prefer isolation and forego the camaraderie (and aggravation) of companions; and those who invite life partners, relatives, friends new and old and even paying crew to share in their experiences upon the waters of the world. Lars Hassler is a sailor of the second type, a small businessman who is always surrounded with company — most of whom paid for the experience of being on board his yacht and thus helped to finance Hassler’s dreams of circumnavigation.

This first English language publication of his book Occupation: Circumnavigator describes how he realized his dream at the age of 42 of sailing around the world and how, through chartering his custom built 50-foot Beneteau Oceanis 500 Jennifer, he fully financed 10 years of cruising life.

Having a good product and loving the lifestyle is the key to a successful charter business. He gives details of his first four years of experience, first learning the fine points of his boat, how to organize a business, manage finances, and work with customers sailing and chartering (and paying off debt) in the Caribbean. Then cruising the world, primarily in third world stops, with the exception of New Zealand, Australia, and Singapore, he includes a bit of background information on each region to help readers understand the area’s historical, social, and political realities, which are not always pleasant.

In the main however, the book is an upbeat and encouraging read for many types of sailors: as a handbook for aspiring long distance sailors, a guide for people who want to start a career in the charter boat business, or as a travel memoir for those who are considering signing on as paying crewmembers.

A former lawyer and commodities trader from Stockholm, Hassler counts his blessings throughout the book while realistically looking at the difficulties and sometime tragedies of his chosen lifestyle. Realizing that the book itself is part business guide and part personal chronicle, Hassler excuses any incongruities, “we have only one world — and this is how I have experienced it.” This personal view of things told in a straightforward manner makes Occupation: Circumnavigator an engaging and amusing read.

5. Recension ur Sailing for Southern Africa, av Dave Beattie, March 2008

 

One wonders how a man who is an accomplished skier, mountaineer, athlete, dive master and aerobics instructor, and whose academic achievements include a Masters Degree in Law, ever found time to go sailing. But Swedish-born Lars Hassler did. Fulfilling a dream he had as a 12-year-old when he saw the film "Windjammer" Hassler ended up spending 10 years sailing the Seven Seas on his beloved 50-footer Jennifer - and is still sailing her!

In the early years he and his borhter sailed their parents' boats, before patching up an old 12-metre yacht to sail around Denmark, Norway, Sweden and Finland. Then came his studies, before he returned to the sea, first as deckhand, to learn about every facet of sailing and chartering. Included in his "lessons" was a spell of "bareboating" in every sense of the word - serving as crew on Sofia, the last "Hippie Ship", where all aboard walked around stark naked.

He was 42 years old when he decided to sell everything he had to realise his dream of circumnavigating. He ordered a 50-ft Beneteau. But having a boat was only the first part of the dream - to keep it alive he needed an income. And so Jennifer became a floating, mobile home for paying crew - 700 over the years - and Hassler, through chartering, managed to see the world.

In this book, you'll read about wonderful sailing experiences, meet some unusual characters, "see" some exotic places, and learn all you need to know if you wish to follow a similar lifestyle. The last part of the book poses the question: "Is there life after ten years of circumnavigation?" What follows are some of the author's thought-provoking thoughts.

Some spelling and grammatical niceties are lost in the translation from Swedish, but forget and forgive that - just relax and enjoy a very interesting and informative tale told in a refreshingly simple style.

 

 

6.  Nautical Book Review by Seven Seas Cruising Association, July 2008.

by Barbara Theisen, Seven Seas Cruising Association, SSCA (USA).

Occupation: Circumnavigator; How to Finance a Lifestyle. By Lars Hässler.

SSCAmember Lars Hässler spent ten years on a circumnavigation that was financed by paying crew and charter guests. And although this book delivers on its title of how to finance a cruising lifestyle, pointing out the pros and cons of having paying crew and guests aboard (as well as how to find paying clients), this book offers a great deal more and will appeal to a much wider audience then those looking for a way to earn a living while cruising.

Those looking for the nuts and bolts on managing a business on the high seas
won’t be disappointed. Lars shares his very complete ten years of bookkeeping records on income and expenses (he had 700 paying crew/charter guests aboard his Beneteau Oceanis 50, Jennifer, during this time).

But Occupation: Circumnavigator; How to Finance a Lifestyle is not written solely for the cruiser who is looking to finance their cruising lifestyle. The real delight in Lars’ book lies in his wonderful stories and his candid opinions on the many places that he visited during his circumnavigation. Sailing aboard
Jennifer, Lars journeyed up the Amazon River, was the first sailing vessel to visit Vietnam since the end of the war, and enjoyed cruising “off the beaten path” in the South Pacific. Jennifer took him (and his guests) to seldom visited Andaman Islands, to Chagos atoll, and Bora Bora. He describes his adventures and misadventures in places such as Kenya, Papua New Guinea, Cuba, Bikini atoll and Niue (where Jennifer was even pictured on a $1 Niue stamp).

Readers will be inspired by his amazing adventures, educated by his historical references, and will often find themselves contemplating his thought provoking questions. Lars is a business man, a sailor, an adventurer, and a talented storyteller. Join him aboard Jennifer for an entertaining read.

Go to www.occupationcircumnavigator.com. The book is available at Amazon.

 

Upp  

 

 

Occupation: Circumnavigator. How to Finance Your Sailing Lifestyle.

A Book about a Circumnavigation - A Book Which Creates Dreams (1999/2007)

 

  

This book is about Sailing Around the World and making a living from it. It is written by someone who has been successfully doing it. Someone who has actually turned his hobby of sailing & travel, love of sea & adventure into a full paid job. It is about author's 10 years sailing life and how he financed it by chartering & taking paying crew.

Part One - a practical advice on How-To do it. Description and useful information to those who are considering cruising on their own boats, hitchhiking on boats or work in the charter business.

Part Two - a description of life onboard during circumnavigation and its highlights such as visiting Bikini Atoll, Micronesia, Bora-Bora, first cruising boat to Vietnam, the Chagos Atoll, Papua New Guinea, Cuba, the Amazon and scuba diving in the South Seas. Also political, historical and social background of places visited. The reality which is not always associated with traditional picture of "Paradise".

Part Three - problems of returning home. Is there a life after circumnavigation? Author's thoughts on global environmental threats & reflections on 10 years at sea.

Part Four - epilogue up to 2007 and author's years after coming home: working as a taxi driver, writing books, organizing cruising seminars, and sailing with paying crew on the Canals & Rivers of Europe, Mediterranean, Black and the Red Seas.

 

Upp 

 

 

Medelhavet tur och retur (2004/2007)

Seglatser genom Europas kanaler och Medelhavet 2001, 2002 och 2005.

 

    

S/Y Jennifer utforskar Medelhavet och Europas kanaler 2001-02-05

"Medelhavet tur och retur" är en lite ovanlig seglingsberättelse eftersom halva resan företas utan mast. Att glida fram genom Europa i maklig takt är ett fantastiskt sätt att lära känna omgivningarna. Då S/y Jennifer slussar sig fram genom Europas vindlande kanalsystem går det ungefär lika fort som att cykla. Här förflyttas man inte i snabb takt från punkt A till punkt B, utan hinner uppleva atmosfären under resan. Besättningen ombord besöker storstäder som Paris, Berlin och Strasbourg, Moseldalens borgar och vinodlingar, Ruhrområdet och den pittoreska franska landsbygden som genom Loiredalen. Författarna väver in både historiska fakta, anekdoter och nutidshistoria i sin beskrivning av de länder och orter som passeras. På kanalerna får besättningen även bekanta sig med nya färdregler, intrikata slussystem och mäktiga pråmar med mottot: "Störst går först."

Det sköna Medelhavet utforskas nyfiket under två somrar - från Frankrike i norr till Tunisien i söder, från Mallorca i väster till de mer ovanliga seglingsmålen Syrien och Libanon i öster, och i den senaste upplagan Kroatien. Ombord finns ett flertal "paying crew" som byter av varandra. S/y Jennifer gör strandhugg på öar som Napoleons Korsika, maffians Sicilien, Axel Munthes Capri och Malteserordens Malta. Besättningen får under kapten Hässlers befäl uppleva dessa platsers säregna natur och kultur. Under de tre aktuella säsongerna hinns det med utflykter till historiskt spännande platser som Pompeji, Vesuvius, Karthago, Knossos, Ürgüp och Venedig.

I boken tipsas om trevliga marinor och tilläggsplatser, och varnas för de mindre lyckade hamnarna. Viktiga fakta som till exempel alternativa kanalvägar och distanser mellan orter finns samlade i kartor och i ett appendix i slutet av boken. Där finns det också tips på litteratur för den som eventuellt vill planera sin egen resa.

Upp

Arholma-Landsort med Gotland (2001/2004/2007/2010)

av Lars Hässler och Lars Granath.

 

   2010

Arholma - Landsort  Arholma-Landsort 2010

2001                               2004                               2007                              2010

Utdrag ur SVD 3 mars 2001:

Sedan Åke Ame'en för mycket länge sedan kom ut med sin klassiker Seglarhamnar på Ostkusten har ett flertal hamnböcker av olika kvalitet publicerats. Nu har vi fått den senaste, och troligen allra bästa i den genre, Arholma-Landsort av Lars Hässler och Lars Granath (Nautiska Förlaget, ca pris 440 kronor). Här finns kartor och flygfoton, historik och anekdoter från öarna, uppgifter om allt som man vill veta. Boken är oerhört välmatad om allt mellan Arholma i norr och Landsort i söder. Man kan med fördel sitta hemma och läsa den på vinterkvällarna och planera sommarens seglatser.

Utdrag ur Dagens Industri 22 maj 2001:

Blivande klassiker för skärgårdsseglaren! En ny guidebok för hamnar i Stockholms skärgård har sett dagens ljus. Kombinationen flygbilder och kartskisser över gäst- och naturhamnar, tillsammans med aktuell information och historia gör Arholma-Landsort till den hittills mest fullödiga hamnguiden. Orsaken står att finna i författarna Lars Hässler och Lars Granath, som inte bara har gedigna kunskaper utan dessutom är stora entusiaster. seglareskepparen Lars Hässler svarar för bokens textinnehåll. Han har visserligen varit borta under tio års världsomseglande men han skaffade sig då istället förebilder och uppfattingar om hur goda hamn- och seglingsbeskrivningar kan se ut. Enligt planerna ska den uppdateras vart tredje år och den har rimligen goda möjligheter att bli långlivad.

Utdrag ur Segling 3-2001:

Massiv gudie om Arholma-Landsort! En ny seglingsguide har publicerats för seglare i Stockholms skärgård. Den har en välbekant titel, Arholma-Landsort, men är en helt ny skapelse utgiven av Nautiska Förlaget och gjord av Lars Hässler och Lars Granath. Boken innehåller beskrivningar med flygfoton och nyritade sjökort av 160 naturhamnar och deras lämplighet i olika vindar. Varje ställe har en egen nyritad sjökortsbild med kommentarer om tillgängligheten. Även 54 flygfotograferade gästhamnar presenteras med beskrivning av faciliteter och service. Dessutom berättas om många öars historia och tipsas om affärer, sjömackar, krogar, museer mm samt deras öppethållande. Arholma-Landsort är alltså späckad med nyttig information, är på 336 sidor, och i snyggt utförande med den rätta tyngd en sådan här bok ska ha, bokstavligt och bildligt.

Utdrag ur Skärgårdsliv februari 2001:

Den kompletta boken om Stockholms skärgård, kommer den någonsin att kunna publiceras? En god bit på väg är i alla händelser Lars Hässler och Lars Granath med sin lagom till Båtmässan utgivna skärgårdsgudie Arholma-Landsort. En klassisk titel men en helt ny produkt. Men nya Arholma-Landsort är mycket mer än seglingsbeskrivningar. Utöver segelfakta finns här rikhaltig information om öar, orter och mål som skärgårdskrogar och värdshus samt sevärdheter och kulturellt utbud.

Utdrag ur Skärgårdsstiftelsens tidning Stångmärket 2-2001:

Nu har den kommit - den efterlängtade efterföljaren till Åke Janhems "Arholma-Landsort" och Åke Ameens "Seglarhamnar på Ostkusten". Det har tagit lång tid och många har försökt men ingen har lyckats fullt ut. Tills nu! Resultatet är enligt mitt förmenande överväldigande. Hässler har haft ambitionen att inte bara beskriva gäst- och naturhamnarna utan även berätta om skärgårdens och öarnas historia, sevärdheter, krogar, affärer, klubbholmar, museer och kyrkor. Skärgårdsvädret har fått ett särskilt kapitel liksom den känsliga skärgårdsmiljön och Skärgårdsstiftelsen. Lars Granaths helt nya kartor och beskrivningar över de 160 naturhamnarna har gjorts med modernaste teknik och är ett under av tydlighet och exakthet. Stiftelsens tillsynsmän kommer i framtiden att få allt färre båtar att dra loss från förrädiska grynnor. Och vad heter då detta fynd till bok? Jo, naturligtvis "Arholma-Landsort - Din guide till skärgårdens öar, gäst- och naturhamnar". Stockholms skärgårds båtfolk och många andra skärgårdsintresserade är att gratulera.

Utdrag ur KMK-Nytt april 2-2001:

Arholma-Landsort är inte bara en hamnbok utan en uppslagsbok för alla skärgårdsentusiaster med rubriker som Historik, Krogar, Bastu, Natur- och Gästhamnar. Boken är lätt att hitta i, då hamnar m.m. är upplagda efter sjökortsnummer. Numret är också tryckt med rött längst ut i marginalen så att man använder boken som ett register. Boken är, i mina ögon, ett måste för alla som vågar sig längre ut i skärgården än Högböte. På omslaget står:" Din guide till skärgårdens öar, gäst- och naturhamnar", det är precis vad det är och dessutom den bästa guiden jag sett hittils. Frågan är bara om man får vara ensam vid sitt eget smultronställe i forsättningen?

Utdrag ur Båtliv 3/2001:

Under Allt för sjön presenterade Nautiska Förlaget sin nya hamnbok, Arholma-Landsort, din guide till skärgårdens öar, gäst- och naturhamnar. Det är en mäktig bok med vars hjälp man kan ta sig ut till nya smultronställen. Frågan är om det finns några hemliga smultronställen kvar efter detta...
På 336 sidor har Granath och Hässler lyckats få med 160 flygfoton och hamnar, som även beskrivs på sjökort i skalorna 1:3 000 och 1:10 000. 54 gästhamnar har flygfotograferats och försetts med detaljinformation. Boken är gjord på ett föredömligt sätt, med båtägarens behov i centrum. Den täcker de flestas behov av hamninformation.

Utdrag ur Båtnytt 3/2001:

Titeln "Arholma-Landsort, din guide till skärgårdens öar, gäst- och naturhamnar" må vara lång men så säger den också det mesta. Det är en ny seglingsbeskrivning från Nautiska Förlaget som lär vara den första att kombinera såväl natur- som gästhamnar med öarnas historia, sevärdheter, affärer, krogar, museer och annat.......
Kartografen Lars Granath svarar för bokens naturhamnsinformation, och gör det med den äran. Texten är illustrerad med vackra flyg- och naturbilder tagna av fotografen Malcolm Hanes. Lars Hässler har svarat för det mesta av textinnehållet. Boken, som är inbunden och på 336 sidor, kommer att uppdateras vart tredje år.

 

 

 

Upp 

 

Seglingar i Medelhavet, Svarta havet och Röda havet (2008)

 

Lars Hässler fortsätter sina seglatser med sin båt Jennifer och "paying crew" under somrarna i Medelhavet. De senaste två åren har han även utforskat Svarta och Röda havet. Från Kroatien 2006 via Korintkanalen till Egeiska havet och in i Dardanellerna och det historiska Troja når Jennifer Istanbul. Via Bosporen fortsätter de runt hela Svarta Havet; till Georgien, Krim, Odessa och Donaudeltat och tillbaka till Istanbul. Härifrån seglar de ut i Egeiska havet, längs den turkiska västkusten med strandhugg i bl a Efesus och Bodrum, till Marmaris där Jennifer får sin vintervila 2006/07.

Sommaren därpå seglar Jennifer via Cypern till Israel, där de efter en komplicerad inklarering besöker Jerusalem, Döda Havet och Masada. Från Israel fortsätter färden genom Suezkanalen, med besök i Kairo och Pyramiderna, in i Röda Havet. Här möts de av kulingar och bleke och stark värme men får uppleva intressanta och spännande platser i Egypten, Jordanien och Sudan. De bestiger Sinaiberget och besöker Santa Katarinaklostret i Sinaiöknen, utforskar Petra i Jordanien och får uppleva sagolika dyk och snorklingar bland Röda Havets alla rev. En av höjdpunkterna blir besöket i Suakin, Sudan. Efter Sudan vänder Jennifer och seglar norrut genom Suezkanalen, seglar en en kort sträcka på Nilen vid Rosetta och stannar flera dagar i Alexandria och dess nya enorma bibliotek.

Efter Egypten blir det en lång översegling till Turkiet där Jennifer i maklig takt och i labra vindar avverkar turkiska sydkusten med sina fina naturhamnar, små städer och härligt blå vatten. Efter Bodrum fortsätter seglatsen i den grekiska övärlden. Ett tiotal öar i Egisika havet; bl a Samos, Mykonos, Patmos, Hydra, Spetses och Kos, besöker man för att på hösten nå Lavrion, nära Aten, där Jennifer återigen får sin vintervila.

Lars nya bok är på en gång en intressant reseberättelse, historisk odyssé och faktafylld segelguide. För alla som tänker sig segla båten antingen i Medelhavet eller mer ovanliga hav eller vill chartra båt på plats, så är Lars böcker matnyttiga och informativa. Dessutom de enda moderna som finns på svenska.

Lars Hässler har tidigare skrivit populära Yrke: Världsomseglare, Medelhavet tur och retur samt storsäljaren Arholma-Landsort. Hans bakgrund är jurist och råvarumäklare, men han ägnar sig numera åt att segla med "paying crew" på sin båt S/Y Jennifer. www.yacht-jennifer.nu

Upp  

  

 Med båt på Europas kanaler. Donau, Rhen och Rhone (Norstedts 2010).

Europas kanaler

Eiropas kanaler baksida

 

 Mot Söderhavet. Segelfartyget Sofias seglats och tragiska undergång (Norstedts sept 2010)

Mot Soderhavet

Mot Sodrhavet baksida